|< prima pagina >|


Turnul Eiffel ( in franceza-La tour Eiffel ) - Paris - Franta - inaltime 300,51m - arhitect Gustave Eiffel

  Turnul Eiffel din Paris, Franata este o cladire zvelta si frumoasa construita pe schelet de otel si are o inaltime de 324m cu tot cu antena. Turnul a devenit fara indoiala simbolul Frantei si una din cele mai comune imagini de recunoscut din intreaga lume. Ca toate simbolurile importanate ale lumii si Turnul Eiffel a devenit un punct de atractie turistica. Anual este vizitat de aproximativ 5,5 milioane de turisti din intreaga lume. Pe 28 noiembrie 2002 a urcat in turn vizitatorul cu numarul 200 000 000 de la inaugurarea lui din 31 martie 1889.

  Turnul Effel a fost construit cu ocazia implinirii unui secol de la Revolutia Franceza, pentru editia din 1889 a Expozitiei Universale. Cei 300 de muncitori au asamblat cele 18 038 de piese cu 2,5 milioane de nituri. Constructia a durat 2 ani, 2 luni si 5 zile iar greutatea finala estimata este de 10 000 de tone. Inginerul roman Gheorghe Panculescu a fost cel care a inventat sistemul de imbinare folosit la constructia structurii iar piesele din otel folosite au fost fabricate la Resita. Din 2009 o echipa de alpinisti romani lucreaza la reconditionare turnului.

  In varful turnului se poate ajunge atat pe scari cat si cu liftul. In forma initiala, turnul Eiffel a fost dotat cu un lift hidraulic care mai tarziu a fost inlocuit cu unul electric. La primul nivel se afla casa memoriala Gustave Eifel si magazine de suveniruri iar la etajul doi, aflat la 125 m, este resataurantul Jules Verne. La al treile nivel, care este si ultimul, se poate admira panorama extraordinara a orasului si o replica a biroului arhitectului.