|< prima pagina >|
  Soimul calator (Falco peregrinus) este considerat cel mai rapid animal de pe planeta. El poate atinge in picaj, atunci cand isi ataca parada, o viteza incredibila de 390 km/h. Cu toate ca arealul de raspandire este forate mare (din zonele arctice si pana la tropice), soimul calator este o pasare de prada amenintata cu disparitia. Utilizarea necontrolata a pesticidelor dar si vanatoarea au facut ca soimul calator sa dispara din multe zone din lume. In unele tari perechile de soim calator sunt monitorizate iar cuiburile sunt pazite.

 Din cele aproximativ 17 subspecii intalnite pe tot globul, 3 subspecii pot fi intalnite si la noi in tara. Intr-o revenire spectaculoasa a populatiilor, astazi soimul calator cuibareste in aproape tot lantul carpatic. Prefera versantii abrupti ,cu deschidere vizuala larga, care ofera posibilitatea unor atacuri eficiente asupra prazii. Se hraneste cu pasari de talie medie ca :porumbei, grauri, mierle si mai rar cu mamifere de talie mica.

 Unele perechi de soimi calatori s-au adaptat perfect traiului urban unde gasesc hrana din abundenta iar cladirile inalte ofera locuri ideale pentru cuibarit.soimul calator - pasare de prada soimul calator - cea mai rapida pasare de prada din lume


Momente unice marca national geographic
Papagalul Kea - singurul papagal alpin din lume
Cele mai faimoase, mai spectaculoase si mai cunoscute castele si palate din lume