|< prima pagina >|
  Craciunul in Romania

   In Romania, Craciunul este prilej de mare sarbatoare, fiind celebrata Nasterea Domnului Isus. Toata luna decembrie are aspect festiv, incepand chiar cu data de 1, cand este Ziua Nationala a Romaniei. Insa, frenezia Craciunului se face cu adevarat simtita incepand cu data de 20, ziua de Ignat cand incepe sacrificarea porcilor, de obicei de dimineata. Acum se fac simtite mirosurile specifice de porc parlit, de pomana porcului si afumaturi.
  Sarbatoarea Nasterii Pruncului Sfant incepe in dimineata de ajun cu colinde care se aud pana seara tarziu. Gospodinele pregatesc bucatele traditonale pentru masa de Craciun la care va participa toata familia. De pe masa nu vor lipsi preparatele din carne de porc, sarmalele, colacii, cozonacii, placintele si cozonacii.

 In dimineata de 25, toata lumea merge la Sfanta Liturghie de Craciun dupa care incep sa-si faca aparitia colindatorii cu Steaua care vestesc ca Isus S-a nascut. In multe zone ale tarii exista si obiceiul de a merge cu Capra, colind care dureaza din Ajun si pana la Anul Nou.

Copiii sunt cei mai nerabdatori in apropierea Crciunului pentru ca ei il asteapta in jurul bradului frumos impodobit, pe Mos Craciun care le va da daruri frumoase doar daca au fost cuminti si daca au invatat cantece si poezii pentru a le spune Mosului.

 In toate orasele se simte bucuria apropierii Sarbatorilor de Iarna odata cu aprinderea luminilor care impodobesc strazile pietele si centrele comerciale si cu impodobirea brazilor din pietele publice. Magazinele si centrele comerciale sunt frumos impodobite si se intrec in oferte pentru ca nu trebuie neglijata frenezia cumparaturilor din luna decembrie.


 Colindatori din Maramures
 
foto : Mihai Ian Nedelcu - mihainedelcu.zenfolio.com

  Luminile de Sarbatorile de iarna din Bucuresti
 
foto : Vlad Semen

  Iata si cateva din bucatele traditionale care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun. Mai intai preparatele din carne de porc...
foto : delabogdana.wordpress.com

  ... si sarmalele si cozonacii
foto : caietulcuretete.com
  Sarbatori fericite tuturor si un an nou cu multe impliniri si bucurie in suflet !
 
 

   

Sarbatoarea de Craciun in lume
Arta mozaicului din piatra
Cele mai frumoase locuri din Romania