|< prima pagina >|
Cei mai mari pesti de apa dulce de pe planeta

Somnul urias de Mekong
Somnul european
Pisica uriasa de apa dulce
Crapul siamez
Arapaima
Bibanul de Nil
LostritaSomnul urias de Mekong- (Pangasianodon gigas) - este un peste de apa dulce care poate ajunge la o lungime de 3m si o greutate maxima de 300kg. Habitatul sau se afla in bazinul raului Mekong din Sud-Est-ul Asiei. Este un peste foarte rar, puternic amenintat cu disparitia din cauza poluarii apelor si a pescuitului intensiv. Nu se cunosc data privind numarul si densitatea pestilor.

Somnul european - (Silurus glanis) - poate ajunge la o lungime maxima de 5m si o greutate de 300kg. Este raspandit in aproape toate apele salbatice ale Europei si in Asia de Vest. Este un peste destul de rezistent la factorii poluatori si din acest motiv populatia de somni in acest moment esre stabila.

Pisica uriasa de apa dulce - (Himantura chaophraya) - poate ajunge la o lungime de 5m si 600kg in greutate. Este considerat cel mai mare peste de apa dulce din lume. Traieste in bazinul raului Mekong din Asia de Sud-Est.

Crapul siamez - (Catlocarpio siamensis) - lungimea maxima este de 3m iar greutatea de 300kg. Crapul siamez traieste in raul Mekong din Asia de Sud-Est.

Arapaima - (Arapaima gigas) - pestele arapaima poate ajunge la o lungime maxima de 4,5m si o greutate de 200 kg. Habitatul sau se afla in fluviul Amazon din America de Sud.

Bibanul de Nil - Lates niloticus - ajunge la o lungime maxima de 2m si o greutate de 200 kg. Bibanul de Nil traieste in bazinul Nilului din Africa. Este o specie in declin din cauza pescuitului intensiv.

Lostrita - Hucho - este considerat cel mai mare peste al apelor de munte. Lostrita siberiana (hucho  taimen ) poate ajunge la o lungime de 2m si 100 kg in greutate. Lostrita (hucho hucho) care teoretic este intalnita si la noi poate ajunge la 12-15 kg si o lungime de 1m. In Romania sunt putine semne ca ar mai fi exemplare in apele salbatice iar ultimile incercari de populare au fost sortite esecului.


sursa foto: news.nationalgeographic.com , animale-salbatice.ro