|< prima pagina >|


 Fluviul Dunarea - lungime 2860 km - in Romania parcurge 1075 km

  Dunarea este al doilea fluviu european ca lungime, dupa Volga,. Din cei aproximativ 2860 km pe care ii parcurge catre varsarea din Marea Neagra, 1075 km ii parcurge pe teritoriul Romaniei. Pentru noi fluviul are o importanta deosebita economica, strategica si turistica. Ivoarele se afla in Muntii Padurea Neagra din Germania, sub forma a doua rauri Brigach şi Breg care izvorăsc sub vârful Kandel. Naturalistul Grigore Antipa spunea despre Dunare ca este „cea mai mare comoara cu care natura a inzestrat tara noastra”. Tot comoara este si pentru tarile prin care curge fiind o cale de transport foarte eficienta. Importanta transportului naval a crescut si dupa inaugurarea celor doua canale importante Dunare-Main-Rhin si Dunare-Marea Neagra. Apa Dunarii este folosita si pentru obtinerea energiei electrice prin hidocentralele Portile de Fier I si II, pentru irigatii si pentru necesarul de apa potabila si menajera a oraselor pe care le strabate.

  Dunarea strabate pe tot parcursul ei 10 tari (Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, România, Ucraina, Serbia) si patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad).

  Dunarea se varsa in mare prin 3 brate care formeaza Delta Dunarii. Aceasta reprezinta un adevarat paradis al faunei si in special al pasarilor si pestilor.

  Cele trei brate sunt : Chilia care are o lungime de 120 km si care preia 58% din debit, Sulina cu 64 km si care preia 18% din debit si Sfantul Gheorghe care este cel mai vechi brat, cu o lungime de 70 km si care preia 24% din debitul Dunarii.


Dunarea la Viena

Dunarea la Bratislava

Dunarea la Budapesta

Dunarea la Belgrad

Dunarea la Galati

Delta Dunarii